Sehiv secdesi ne zaman yapılır?
Es selamu aleykum ve rahmatullah hangi durumlarda sehiv(hata) secdesi yapılır hangi durumlarda yapılamaz? Mesela namazda salli barik duasını unutmak? Cezakallahu khayr inşaAllah
va aleykum selam va rahmetullahi va berakatuhu
Eğer imam, namazda bir vacibi unutup terk ederse veya haram bir fiili sehven yaparsa, sehiv secdesi yapması gerekir. Çünkü Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Kim namazında sehven bir şey artırır veya eksiltirse, iki secde yapsın.” Bu sebeple, imam veya tek başına namaz kılan kişi, namazda Allah'ın yasakladığı bir şeyi sehven yaparsa sehiv secdesi yapmalıdır. Örneğin, sehven konuşmak, sehven bir rekat fazladan kılmak veya sehven bir secde fazladan yapmak gibi durumlarda, tahiyyat ve dualar tamamlandıktan sonra selam vermeden önce iki sehiv secdesi yapılır. Ancak bu secdeler selamdan sonra yapılırsa da bir sakınca yoktur.
Aynı şekilde, sehven bir vacibin terk edilmesi durumunda da sehiv secdesi yapılır. Örneğin, secdede “Sübhane Rabbiye’l-Âlâ” demek veya rükûda “Sübhane Rabbiye’l-Azim” demek ya da iki secde arasında “Rabbiğfirli” demek unutulursa, yahut birinci oturuşta (teşehhüd) oturmayı unutarak üçüncü rekata kalkılırsa, selamdan önce sehiv secdesi yapılır. Ancak bu secdeler selamdan sonra yapılırsa da bir mahzur yoktur.
Şeyh Bin Bazın resmi sitesi