Menhec ve Selefilik Nedir?

Menhec ve Selefilik Nedir?

Soru:

"Menhec" kelimesinin anlamı nedir?

Cevap:

Menhec-ilim talebesinin Allah'a davette izlediği yoldur. Amaç da tam olarak budur.

 

Soru:

Selefilik nedir ve lideri (önderi) kimdir?

 

Cevap:

Selef: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ashabı ve üç asır ve sonrasında salih amellerde onlara uyan kimselerdir. Selefilik budur.

Selefiliğe nisbet olmanın ("Ben Selefiyim" demek) manası, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in sahabelerinin izlediği yola, "Ehl-i Hadis" yoluna nispet olmaktır. "Ehl-i Hadis" Selefi menhecine tabi olanlardır. Selefilik, Allah'ın isim ve sıfatlarına, kader meselesine, sahabe meselesine itikattır (akidedir). Böylece selefiler, Allah'ın en güzel isimlerine ve O'nun ve Resûlullah'ın bildirdiği en yüce sıfatlara, onları tahrif etmeden, mahluka benzetmeden, inkâr etmeden, manalarını batıla yorumlamadan Allah'ın izzetine yakışır şekilde iman ederler. Onlar aynı zamanda kaderin hayrına ve şerrine de iman ederler. İnsan Allah'ın kullarına takdir ettiği kadere iman getirmedikçe onun imanı tamamlanmaz.

Yüce Allah şöyle buyuruyor:

{ إِنَّا كُلَّ شَیۡءٍ خَلَققنَـٰهُ بِقَدَرࣲ }

Gerçekten her şeyi bir kadere göre yarattık. (Kamer, 49)

Onların (Seleflerin) sahabe hakkındaki imanlarının manası, onların Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ashabından razı olduklarına, onların adilliğine (doğruluğuna), bu ümmetin en hayırlısı olduğuna iman etmeleridir. Sahabeleri tekfir eden ve onları takdir etmeyen Hariciler ve Rafizilerin itikadının (akidesinin) aksine, hepsinin adil olduğuna inanmak vaciptir.

Selefiliğin Reslullah'tan (sallallahu aleyhi ve sellem) başka lideri (önderi) yoktur. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Selefiliğin imamı ve örneğidir, ashabı da onların örneğidir.

Onların bu konudaki dayanağı Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şu sözüdür:

"Şüphesiz İsrailoğulları yetmiş iki fırkaya bölünmüştür, benim ümmetim de yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Biri dışında hepsi ateştedir. Sordular: Ey Allah'ın Resulü, bunlar kimlerdir?"

Şöyle buyurdu: Benim ve ashabımın yolunda olanlardır.

Sahihul Cami, 5343.

Ayrıca Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in İrbâd İbni Sariyye (Allah Ondan razı olsun)'dan gelen hutbeyi anlatan hadis-i şerifte onlara takvayı tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuştur:

"Size takvalı olmanızı, Habeşli köle bile olsa ulul emri (yöneticiyi) dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim." Daha sonra kendi sünnetine ve onlara hidayet eden Raşidi halifelerin sünnetine uymayı emretti ve şöyle dedi:

"Arka dişlerinizle tutunun, sizi dine yeni şeyler sokmaktan sakındırıyorum. Dine getirilen her yeni şey bidat, her bidat da bir dalalettir."

Sahihul Cami, 2549

Şeyh Ahmed en-Necmi - Fetava Celiyee an Menahic Deaviyye, 18,19