Ramazanı nasıl karşılamalıyız?

Ramazanı nasıl karşılamalıyız?

Soru:

Müslüman erkek ve kadınlara Ramazan ayını karşılamak hakkında nasihatiniz var mı?

Cevap:

Evet, nasihat tüm Müslüman erkek ve kadınlar içindir. Bu yüce ayın gelişiyle sevinmek gerekir, çünkü diğer aylarda bulunmayan kendine has faziletleri ve üstünlükleri vardır.

İki gün önce bir gazetede gördüğüm bir başlık çok hoşuma gitti. Güzel bir şekilde yazılmıştı. Orada bu ay hakkında şöyle deniyordu: "Bu ayın bir gecesinde kazanılan sevap, seksen üç yıl dört ayın sevabı gibidir." Burada kastedilen, bu ayda bulunan Kadir Gecesidir. O gecede yapılan ibadet bin aya eşittir.

Eğer bin ayı hesaplarsan, bunun seksen üç yıl dört ay olduğunu görürsün. Bu, Allah’ın ﷻ ömürleri kısa olan Muhammed ﷺ ümmetine olan rahmetindendir ve Allah ﷻ bunun karşılığında onlara birçok hayır vermiştir.

Kim elli yıl oruç tutarsa, Allah onu bu gecenin ibadetine muvaffak kılar. Kadir Gecesi'ne ulaşmanın yolları kolay ve basittir. Oruçlu olup tevhid ehli olan bir muvahhid, namaz ehli olan ve İslam'ın, imanın ve ihsanın rükünlerini yerine getiren, helali helal, haramı da haram sayan, söz ve amellerinde doğru olan bir kimse olursa, o kişi bu gecenin faziletinden mahrum kalmaz. Çünkü bu müjde, İslam’ın hükümlerini ve şiarlarını yerine getiren her oruçlu içindir. Bu, Hayır Sahibi ve Yüce Allah’ın bir rahmetidir.

Her Müslüman erkek ve kadın, bu ayda ibadetlere gayret etmeli, en başta ve en yücesi olan farz ibadetleri muhafaza edip yerine getirmeye önem vermelidir. Namaza, zekâta, oruca, zikre ve Kur’an okumaya hırslı olmalıdır. Anlamadığı meseleleri sormalıdır ki ibadetini doğru bir şekilde yerine getirebilsin. Rabbine karşı olan zan ve inancını güzelleştirmesi vaciptir. Çünkü Allah, bu ayda ona sayamayacağı kadar çok nimet ihsan edecektir. Dilini ve uzuvlarını koruması gerekir. Hayırdan başka bir şey konuşmamalıdır. Sadece kendisine izin verilen, emredilen veya mübah olan şeyleri yapmalıdır. Böylece bu mübarek ayda Hayır Sahibi ve Yüce Allah’ın ona olan ihsanı ve fazileti tamamlanmış olacaktır. Bu ayın fazilet ve üstünlükleri, Kur’an ve Sünnet’te açıkça bildirilmiştir.

Bu faziletlerden bazıları şunlardır:

Diğer aylarda Âdemoğluna vesvese vererek onu günaha teşvik etmek isteyen şeytanların bu ayda zincire vurulması,

Cennetin kapılarının açılması,

Cehennemin kapılarının kapanması,

Faziletli amellerin kapılarının açılması,

Hayırlı işlerin kolaylaştırılması.


İnsanın bu ayı, hayır mevsimlerinden biri olarak görmesi ve kendisini Allah’a yaklaştıracak ameller işlemesi gerekir. Ciddiyet, gayret, doğruluk ve ihlas ile Allah’ın rızasını ve cennetini isteyerek, O’nun gazabından ve şiddetli azabından korkarak Allah’a yönelmelidir. Böyle olduğu takdirde insan, Allah’ın kudreti ve kuvvetiyle tüm hedeflerine ulaşacak ve korktuğu şeylerden kurtulacaktır.

Cevaplayan: Büyük âlim Zeyd el-Medhalî (Allah ona rahmet etsin)

Son olarak, âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamdolsun.